Препоръки при преминаване към боси обувки

В тази секция , бихме искали да предоставим малко повече информация относно процеса на преминаване към боси обувки.

Боси обувки

Нека преди това да припомним ползите от носенето на боси обувки :

 • Обувките за боси крака подобряват силата на краката и стъпалата.
  Ходенето с боси обувки възстановява мускулната сила на стъпалата и краката ни. Тъй като босите обувки нямат опора за свода или допълнително омекотяване, краката ни правят това, за което са предназначени, което води до възстановяване на мускулите. Когато краката ни са силни, те естествено поглъщат ударите и създават благополучие и комфорт, от които се нуждаем, докато стоим, ходим или бягаме. От друга страна, колкото повече опора получават краката ни, толкова по-слаби стават. И колкото по-слаби стават, от толкова повече опора имат нужда.
 • Босите обувки се справят с болката
  Преминаването към боси обувки може да укрепи стъпалото и да възстанови мускулните влакна. Може да подобри стабилността на глезена и следователно да предотврати наранявания и да помогне за облекчаване на болката в долната част на гърба и да намали болката, причинена от болни или наранени колена и бедра. В следваща статия ще опишем по-подробно за това как те могат да окажат влияние при предотвратяването и възстановяването от плантарен фасциит и да помогнат при буниони.
 • Босите обувки ви позволяват да ходите и да бягате естествено
  Повечето от нас ходихме и тичахме боси , когато бяхме деца. Нямахме никакъв проблем да скачаме и да тичаме без обувки. Краката ни бяха силни и здрави. След това дойде времето за носене на обувки, за да ходим на училище, а по-късно и на работа. Докато растем, искаме да изглеждаме готини или елегантни. За съжаление, не всички обувки или ботуши, които ни карат да изглеждаме готини или елегантни, са добри за краката ни в дългосрочен план и много хора плащат цената по-късно. Тесните, твърди обувки с токчета са далеч от всяко естествено ходене и бягане бос, което сме изпитвали като деца.


Разликата между “нормална” и “естествена” походка

Ето статия, написана от д-р Уилям А Роси, достъпна на уебсайта на д-р Рей Маккланахан, за ефекта на „нормалните“ обувки върху краката и тялото ни. В тази статия той изразява колко несъвместими могат да бъдат класическите обувки за естествената ни походка. Той определя как походката не е толкова проста, колкото звучи и всъщност включва половината от мускулите и костите на тялото ви, без да броим броя на ставите и сухожилията.
Има огромна разлика между „нормална“ и „естествена“ походка. Накратко, естествена походка може да се постигне само когато стоите на двата си крака. Влиянието на петата, “пружината” на пръстите, гъвкавостта на обувката или дори теглото на обувката пречат на естествената ви походка. Той обяснява, че причината е просто физика: „Колкото по-далече е натоварването от центъра на тежестта, толкова по-тежка е енергията и напрежението на всяко стъпване и повдигане на стъпалото от земята.
Човешката еволюция отнела повече от 4 милиона години е била до голяма степен дефинира от начина по който краката са се развивали. Модерните обувки пренебрегват естественото грациозно движение на крака.
Затова и заключението е просто – за да възстановим естествената походка е нужно преминаване към боси обувки или ходене бос възможно най-дълго време.

Готови ли сте да направите скока към здравословна, по-естествена връзка с краката си? Страхотно! Ето няколко съвета, които да имате предвид, за да ви помогнат да се приспособите бързо и удобно към тази революция наречена боси обувки:

 • Вземете предвид дебелината на подметката на босите обувки в зависимост от дейността ви. Както вече знаете босите обувки имат изключително тънка подметка. Много от нашите клиенти, които не ходят боси, дори и у дома , използват омекотени вложки като неопренов плосък материал, за да получат малко омекотяване, докато преминават. Помага на краката им да не болят, докато започват да се запознават с усещането за земята.
 • Опитайте с чифт. Няма друг начин да разберете дали босите обувки ще ви бъдат удобни. Ние поемаме риска вместо вас, като предлагаме 100% безрискова политика за връщане. Пространството, което ще усетят краката ви, обикновено е вашият индикатор за незабавен комфорт. С няколко стъпки в лека обувка цялото ви тяло си спомня какво е да имате естествен баланс. Несъзнателно ще решите дали тези обувки са за вас. Толкова е просто.
 • Регулирайте постепенно времето прекарано с боси обувки. Това е важен момент и искаме да повторим, че е важно да слушате тялото си. Ще трябва да сте наясно с корекциите, които се случват на тялото ви, когато преминавате от по-висока обувка с мека пета към плоска боса обувка. Много педиатри предлагат да се вземе това време много сериозно. От 30 минути на ден, с увеличение от 30 минути всеки ден и връщане към конвенционалните си обувки, когато краката ви се уморят. Любимата ни статия по темата е от д-р Рей: “Как да преминем към естествени обувки ?”.” Най-важното нещо, което трябва да запомните, е, че ще отнеме време. Може да се появи болезненост и може да са необходими сесии за разтягане. Ще трябва да проявите търпение”