Ползи за здравето от носенето на боси обувки

Така наречените боси обувки са много различни от традиционните обувки и имат много ползи за здравето.

Понастоящем босите обувки са една от най-актуалните теми. Ходенето с боси обувки става все по-популярно, особено поради ползите за здравето, тъй като предлага всичко, от което краката се нуждаят, за да бъдат здрави. Някои хора пробват боси обувки от чисто любопитство и в крайна сметка вече не искат да ги свалят. Нищо чудно, че босите обувки са не само полезни за краката , но и са изненадващо удобни.

Характеристики на боси обувки

Тъй като босите обувки се различават много от традиционната форма на обувки, важно е да сте наясно с основните им характеристики, за да сте сигурни, че купувате качествени боси обувки:

  • Подметката на обувката трябва да е гъвкава и ултра тънка, максимум 6 мм. Само тази тънка подметка може да накара крака да усети земята
  • Нулевото “падане” е задължително – това е разликата във височината между петата и пръстите на краката, целият крак трябва да бъде изравнен
  • Босите обувки трябва да имат широка предна част, за да осигурят достатъчно място за пръстите. Обувките отразяват естествената форма на стъпалото, а не я копират твърде плътно.
  • Босите обувки трябва да са леки и да не съдържат ортопедични / крачни вложки.

Ето 5 основни предимства на носенето на боси обувки:

1. Силни мускули , здрави крака

Босите обувки отразяват формата и естествената извивка на краката, което им позволява да се движат по естествен начин. Благодарение на широката форма на обувките (отпред и отстрани) по време на ходене или бягане се ангажира по-широк кръг мускули (в сравнение с традиционните обувки). Босите обувки не само укрепват всички мускули на стъпалото, но също така помагат на стъпалото да се развива по правилния начин, за да предотврати деформации.

2. Боси обувки помагат за болките в краката

Спортистите, особено бегачите, предпочитат боси обувки, за да направят своите крака по-здрави. При ходене (и бягане) неправилната позиция на стъпалото оказва влияние върху крака, което се отразява негативно на коленните и тазобедрените стави. Носенето на боси обувки може да ви помогне да се научите как да ходите правилно, като се приземявате върху цяло стъпало на краката си (не на петите, както всички си мислим). Многобройни бегачи, трябваше да напуснат спорта поради болки в ставите, причинени от бягане по асфалт. След като преминаха на боси обувки и болката беше изчезнала те отново можеха да тичат по асфалта и други твърди повърхности без допълнителни проблеми. Ходенето с боси обувки също има положителен ефект върху малката част на гърба, тъй като ангажира всички мускули на краката и ви кара да стъпвате върху цяло стъпало на крака си, вместо на петите си. Дългосрочната употреба на боси обувки може да помогне на болките в гърба да изчезнат, тъй като насърчава добрата стойка на тялото.

3. Радост от боси обувки

Може да звучи налудничаво, но ходенето бос може да отнеме стреса и напрежението и да върне радостите от ежедневието. Трудно за вярване? Опитайте това лесно упражнение и направете себе си вярващ: Извървете 10 метра по настилката в обувките, които обикновено носите. Сега свалете обувките си и се върнете на същото разстояние боси. Можете незабавно да усетите разликата. Ходенето бос ти напомня за детството ти, дава ти усещане за свобода и абсолютна радост. Изследваният доказват, че босото ходене намалява кръвното налягане, общото напрежение в тялото и нивата на хормона на стреса кортизол. Ходенето на бос крак по никакъв начин не ограничава краката ви; гъвкавата и тънка подметка ви позволява да усетите повърхността, обувките са удобни и почти забравяте, че носите такива. Ходенето с боси обувки е невероятен начин да си възвърнете отдавна загубената енергия и добро настроение, където и да отидете.

4. Цялостно рестартиране на тялото

Има много акупресурни точки на краката, свързващи се с различни части на тялото. Чрез стимулиране на тези точки може да се съживят различни органи на тялото. С правилното количество налягане, приложено към точката на акупресура, свързаният орган на тялото получава определено ниво на електростимулация. Представете си как ходите боси през целия си живот. Земята продължава да масажира и активира всички точки на акупресура на краката ви. Подметките на традиционните обувки не позволяват такава връзка, но подметките на босите обувки го поддържат напълно.

5. По-добър баланс

Знаете ли, че в краката ви има повече нервни окончания, отколкото навсякъде другаде по тялото ви, с изключение на върховете на пръстите и устните? Когато ходим бос или с боси обувки, мозъкът ни получава повече стимулация и информация. Носейки традиционни обувки, мозъкът ни не получава подробна информация за повърхността, която може да ни накара да се плъзгаме, спъваме или дори падаме. Ходенето бос ни позволява да осъзнаем несъвършенствата на повърхността, по която вървим, което ни помага да запазим равновесие. Носенето на боси обувки може да подобри баланса.

Надявам се да намерите най-подходящите за вас боси обувки в нашия онлайн магазин – Barefootyshoes

Повече информация за ползите от боси обувки , може да прочетете тук :

https://anyasreviews.com/benefits-barefoot-minimalist-shoes/