Изберете правилните обувки

Скъпи родители , знаем колко трудно може да бъде да изберете правилните боси обувки за Вашите деца, особено ако става въпрос за първа покупка на боси обувки. Ето защо, споделяме с Вас някои основни категории спрямо възрастта на детенце:


За бебета, които не са още проходили (по-малки от 10-11 месеца) е препоръчително да не се ползват обувки. Най-добре би било те да ходят единствено боси. При нужда да се предпазят крачетата, изберете меки обувки (близки до пантофки), направени от кожа или текстил. На този етап крачетата на Вашето дете имат нужда единствено от защита от остри предмети и студ.

За проходили деца от 1 до 3 месеца , е препоръчително да се продължи ходенето боси – дори навън. Това е защото директния контакт с повърхността върху която ходят им помага да се научат да пазят баланс. Пръстите на краката играят изключително важна роля в процеса на ходене .Както може би сте забелязали, децата първо стъпват с пръстите си върху повърхността, на която се придвижват. Колкото по-дебела и твърда е подметката, толкова по-слабо е усещането за контрол, което затруднява децата да придобият увереност при ходене. Затова е от изключително значение да се ходи бос в ранните етапи. По-късно, спрямо правилния размер обувки, може да използвате гъвкавите боси обувки и боси сандали:

Уверено ходещи – когато Вашето дете ходи с лекота и има добър баланс. Вие може да започнете да ползвате по-защитаващи обувки с по-дебела подметка от около 3-4мм. Все пак бъдете внимателни – обувките трябва да са гъвкави и леки и може би най-важното, те трябва да имат анатомична форма, която дава достатъчно разстояние на пръстите за свободни движения и естествено порастване.

За навън , градина или вкъщи , ние препоръчваме нашите меки обувки, които имат “сандвич” подметка с вътрешен слой от латекс за водоустойчивост , или боси обувки тип сандали с подметка от 2 милиметра. Не препоръчваме стандартни обувки или боти за използване навън. Децата имат отлична циркулация – затова техните крака трябва да имат добра вентилация, за да бъдат предпазени от изпотяване.