Изберете правилните обувки

Скъпи родители , знаем колко трудно може да бъде да изберете правилните боси обувки за вашите деца , особено ако става въпрос за първа покупка на боси обувки. Ето защо , споделяме с вас някои основни категории спрямо възрастта на детенце.


За бебета които не са още проходили (по-малки от 10-11 месеца) е препоръчително да не се ползват обувки. Най-добре би било те да ходят единствено боси. При нужда да се предпазят крачетата , изберете меки обувки направени от кожа или текстил. На този етап , крачетата на вашето дете имат нужда единствено от защита от остри предмети и студ

За проходили , деца от 1 до 3 месеца , е препоръчително да се продължи ходенето боси – дори навън. Това е защото директния контакт с повърхността върху която ходят им помага да се научат да пазят баланс. Пръстите на краката играят изключително важна роля в процеса на ходене .Както може би сте забелязали , децата първо стъпват с пръстите си върху повърхността на която се придвижват. Колкото по-дебела и твърда е подметката , толкова по-слабо е усещането за контрол , което затруднява децата да придобият увереност при ходене. Затова е от изключително значение да се ходи бос в ранните етапи. По-късно , спрямо правилния размер обувки , може да използвате гъвкавите боси обувки и боси сандали

Уверено ходещи , когато вашето дете ходи с лекота и има добър баланс . Вие може да започнете да ползвате по-защитни обувки с по-дебела подметка от около 3-4мм. Все пак бъдете внимателни – обувките трябва да са гъвкави и леки и може би най-важното, те трябва да имат анатомична форма която дава достатъчно разстояние на пръстите за свободни движения и естествено порастване.

За навън , като градина или вкъщи , ние препоръчваме нашите меки обувки който имат “сандвич” подметка с вътрешен слой от латекс за водоустойчивост , или боси обувки тип сандали с подметка от 2 милиметра. Не препоръчваме стандартни обувки или боти за използване навън. Децата имат отлична циркулация – затова техните крака трябва да имат добра вентилация за да предпазват от изпотяване.