Още за ползите от босите обувки

Босите обувки имат репутацията на „странни“. Спомням си, че за първи път когато мерихме боси обувки за сина ми ,те изглеждаха толкова странно на крачето му, че не можех да чуя ползите от тях. Дори когато най -добрата ми приятелка ми каза, че е подобрила стойката си благодарение на босите обувки , информацията влизаше през едното ми ухо и излизаше през другото. Цялата идея за крехки, неподдържащи обувки като ДОБРИ за краката ви беше против всичко което знаех досега. Просто беше твърде различно.

Но начинът, по който се справяме с болката в краката, не работи. Твърдите поддържащи обувки и коригиращите операции не дават на хората необходимото облекчение. Така че може би точно това, от което се нуждаем, е различно.

Защо решихме да носим боси обувки вместо “нормалните”

Когато се консултирах с моя ортопед след месеци на силна болка в краката, тя ме постави в още изключително твърди, силно подкрепящи обувки. По някакъв начин съм благодарен на нея и на нараняването ми, защото когато този съвет се оказа ужасен за мен, най -накрая бях готов да приема нови знания в живота си и да потърся алтернативи.

За щастие, когато станах родител , мой приятел ми напомни за босите обувки и ми изпрати копие на Whole Body Barefoot от Katy Bowman. Останалото е история. Днес не нося абсолютно нищо, освен боси обувки или никакви обувки, а цялото ми тяло е по-силно, по-стабилно и функционира по-добре от всякога в живота ми.

Боси обувки….

“Боси обувки” са така наречени, защото позволяват на краката ви да се движат сякаш сте боси. Повечето обувки възпрепятстват естественото функциониране на краката ни. Така че, за да поддържаме краката си здрави и подвижни, нашите обувки трябва да имат следните характеристики:

Абсолютно гладки

Напълно плоската обувка поддържа центъра на тежестта върху петите, където сме най-стабилни. Обувките с токчета (дори малки токчета като тези, намиращи се на обувките за тенис) ни тласкат напред и принуждават компенсациите в целия гръбначен стълб, за да останем балансирани. Това нарушава естествения ни баланс и води до НЕБАЛАНС. Да бъдеш в обувки с нулев спад е от решаващо значение за изравняването на цялото тяло.

С формата на крака

Идваме на този свят с красиви ветрилообразни стъпала и пръсти. Изборът на обувки, които следват естествените извивки на стъпалото, им позволява да продължат да гледат по този начин! Но по-важното е, че им позволява да продължат да функционират. Краката ни придобиват формата на обувките, в които се намират. Така че, ако прекарвате по-голямата част от времето си в изкривени заострени обувки, краката ви ще започнат да изглеждат по същия начин, което в крайна сметка може да доведе до деформации на пръстите на краката.

Гъвкави

Краката са гъвкави; обувките също трябва да бъдат. Твърдите обувки не позволяват на сложните мускули на стъпалото да се развиват своята еластичност. Босите обувки позволяват на тези мускули да останат здрави и еластични, като проправят пътя за стабилност през целия живот. Когато обхватът на движение в краката ви не се използва редовно, резултатът е ограничена подвижност, последвана от болка.

Без поддръжка на свода

Плоските стъпала могат да причинят много проблеми в тялото ви, но поставянето на опора под нея напълно отнема възможността мускулите ви да работят. Опората също така заключва крака в една позиция, когато всъщност трябва да се изравнява малко с всяка стъпка. Премахването на поддръжката на свода може да отнеме време, но в крайна сметка това е много по-добре за вашето дългосрочно здраве на краката.

Закрепване към крака

За да могат краката ви да си вършат работата, те не могат да се притесняват от падане на обувката. Джапанките и неподходящите обувки ви карат да хванете пръстите на краката си и да ударите петата си, за да ги предпазите от полет. Краката просто не могат да се движат ефективно в обувка, която се плъзга наоколо, което води до изкривяване на цялата стойка на тялото.

Тънки

Способността за балансиране е изключително важно умение за човека и краката ни са ключова част от него. Тънките подметки ви позволяват да поддържате връзка със земята, което ви улеснява да се движите уверено и силно. Дебелите подметки предотвратяват нервните окончания на стъпалото ви да усетят къде се намирате в пространството, което води до небрежно движение.

Ползите от босите обувки

Повечето хора ще се обедът от носенето на боси обувки. И ето защо :

1. Естествено е

Краката са пренасяли хората през живота без допълнителна подкрепа в продължение на хиляди години. Необходимостта от постоянна опора за краката под формата на ортопедични и твърди обувки е съвременна чума, която до голяма степен засяга развития свят. Но ние знаем („науката“), че краката не са фундаментално дефектни. По-скоро нашият съвременен начин на живот е такъв. Прекомерното седене, съчетано с ограничаващи обувки от най-ранна възраст, пречи на способността ни да се движим свободно. Така че, ако мислите за „болките в стъпалото“ като симптом на по-голям проблем, тогава ортопедичната система започва да звучи повече като догма, отколкото като действително решение.

2. Краката са нашата основа

Функцията на краката има огромно въздействие върху тялото ни. Има кинетична верига, преминаваща от големите ни пръсти на краката, през ствола, нагоре по краката и в бедрата и гръбначния стълб, която засяга всичко, което правим като хора. Ако краката ви не могат да се движат достатъчно добре, за да ангажират останалата част от веригата, получавате множество проблеми, които вероятно не сте осъзнавали, че са свързани с краката ви. Подобно на болки в коляното, болки в гърба и пр. Понякога получавате и обратното: Проблем с таза може да е причината за пулсиращия ви палец на крака. Ако сте тук, защото имате болки в краката, вероятно сте осъзнали колко силно този вид болка може да повлияе на качеството на живота ви. Краката са сериозно подценявана част от телата ни и обръщането на вниманието им към тях ще се върне като дивидент през целия ни живот.

3. Те са готини

Добре, някои боси обувки изглеждат странно. Но благодарение на все повечето осъзнати родители се родиха брандове като боси обувки Tikki ! Говорим за сватби, работа, за мъже, жени, деца и близнаци. Не е нужно да стърчите като болен палец, за да имате щастливи крака. Ако разгледате нашата колекция боси обувки Тикки ще се убедите , че не е нужно да правите компромис със стила си, за да носите здрави обувки.