За босите обувки Tikki и босото ходене

Бестселърът Born To Run промени начина, по който мислим за традиционните маратонки и как те пречат на естествената мъдрост на тялото. Близо десет години по-късно, въпреки популярността на босото бягане и минималистичните маратонки за бягане, все още не сме чували много за отрицателното въздействие на обикновените обувките върху децата, въпреки факта, че изследванията подкрепяха босите обувки още през 1991 година довело до създаването на босите обувки Tikki.

Проучванията в областта на ортопедията смятат че оптималното развитие на стъпалото се случва при липса на обувки. Освен това твърдите и компресиращи обувки могат да причинят деформации, слабост и ограничена подвижност.

Идеята за създаването на детските обувки Tikki беше следствие и от последващите медицински открития :
  • Изследване от 1992 г. на Bone and Joint Journal установи, че носенето на класически обувки в ранна детска възраст е вредно за развитието на нормалния свод. По-конкретно, авторите установяват тясна връзка между носенето на обувки в ранна детска възраст и последващото развитие на плоскостъпие.
  • Проучване на походката и позата от 2008 г. установи, че босите обувки имат много по-благоприятно влияние върху развитието на краката на прохождащи деца, отколкото конвенционалните обувки. Въз основа на подробни анализи на моделите на движение на децата при носене на босите обувки в сравнение с традиционните обувки, авторите препоръчват на всички деца да носят именно боси обувки
  • През 2008 г. „Хирургия на стъпалата и глезените“ публикува рецензия, препоръчваща на малките деца да носят спортна боса обувка, която е толкова гъвкава, колкото собственото им стъпало. В него се посочва, че силите на удара, засягащи крака на детето по време на спорт, са достатъчно малки, че не е необходимо допълнително омекотяване. Авторите твърдят, че въпреки твърдите повърхности върху които децата играят, тъй като детското краче расте, нараства нуждата от гъвкавата и естествена позиция на крака в обувката за здравословното развитие на костите и мускулите. Тъй като обувките с възглавница пречат на естественото движение на крака, те могат да причинят лошо позициониране в зоната на огъване, като по този начин да причинят вреден стрес на крака.

Няма съмнение за това – стъпалото е сложно и невероятно. Всеки крак има 200 000 нервни окончания които намират своя естествен край в долната част на стъпалото. Освен това стъпалото и глезенът са дом на 26 кости, 33 стави и над 100 мускулатури, сухожилия и връзки. Не е трудно да си представим, че промяната в движението на тази сложна мрежа от структури би създала вълни от промени.

Джеси Стенсланд, основател на FeetFreex изразява мнението си за класическите обувки по недвусмислен начин: „От момента, в който децата обуват обувките, те вървят погрешно.” Стенсланд допълва, че стъпалото е проектирано да обработва огромно количество от входяща сензорна информация и че е създадено да се движи по различни, сложни начини. Когато поставите дете на 18 месеца в поддържаща обувка, вие го лишавате от възможността да използва краката си правилно, потенциално за цял живот.

Босите обувки Tikki shoes

1. Произведени от естествена кожа или велур, те са изключително гъвкави и леки.
Изключително гъвкавата подметка перфектно имитира естествените движения на краката, което е много важно, особено за първите стъпки.

2. Подметката е изградена от два слоя :
Външен слой – гъвкава, противоплъзгаща гумена подметка
Вътрешен слой от плътна растително обработена кожа

3. Те са регулируеми – велкро закопчаването ги прави по-тесни или по-широки, за да паснат на всяко краче.

4. Външен вид – цветните апликации и декорации запалват желанието на децата да носят с удоволствие босите обувки Tikki. 

5. Без подхлъзване – подметката на босите обувки Tikki е противоплъзгаща, подходяща за открити и закрити дейности.

6. Перфектни за детската градина – лесни за поставяне, закопчават се с велкро лепенка, с водоустойчива подметка. Меки и комфортни, децата могат да ги носят в продължение на часове, без да се ограничава естественото развитие на крачетата им. За децата, които се потят повече от обичайното , обувки Tikki предлагат модели направени от един слой кожа  (без подплата) с отвори за по-добра вентилация. Виж тук.

7. Предназначени за прохождащи деца. Детски обувки Tikki са изработени да осигуряват по-пряк контакт на крачетата с земята което дава на децата по-голям кураж по време на първите стъпки.

Повече информаця отностно босото ходене може да прочетете тук :
https://time.com/5294580/healthy-shoes-footwear/
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2010/aug/09/barefoot-best-for-children