Могат ли босите обувки да помогнат срещу плантарния фасциит

Вашата плантарна фасция е част от съединителна тъкан, която свързва петата на крака ви с пръстите на крака. Тя е основната поддържаща конструкция за свода на стъпалото ви и е под постоянен стрес, защото така е създадена да бъде !

Плантарният фасциит е една от най-честите причини за болка в петата. Той представлява възпаление на широката ивица фиброзна тъкан (плантарната фасция), която минава по долната повърхност на стъпалото и свързва петната кост с пръстите на краката.

Плантарният фасциит често причинява болка, която обикновено се появява при първите стъпки сутрин. С раздвижването
болката намалява, но може да се засили отново след по-продължително стоене прав или при изправяне след продължително седене.

Плантарният фасциит е по-често срещан при бегачите, но рискът за появата му е по-голям при хора с наднормено  тегло, при носене на обувки с отсъстваща или неподходяща поддръжка на свода, при внезапно увеличаване на физическата активност.
Добрата новина е, че според много източници плантарния фасциит може да бъде подпомогнат , облекчен и предотвратен с подходящите обувки.

В продължение на десетилетия това състояние се третира като възпаление и терапиите се основават на намаляване на възпалението и болката най-често посредством противовъзпалителни медикаменти.
Изследванията през последните две десетилетия накараха някои лекари да прекласифицират състоянието като дегенеративен или некротичен процес, при който мускулите и връзките не просто изпитват болка, те умират поради липса на кръвен поток (източник : https://www.correcttoes.com/foot-help/wp-content/uploads/2018/09/Treatment-of-Plantar-Fasciosis_Dr-McClanahan-and-Ingram.pdf)
Неприятната истина е, че прекомерните обувки с дебели подметки и твърде много подплънки всъщност правят стъпалата и мускулите на краката ви по-слаби (мързеливи), променят биомеханиката на вашата походка и могат да доведат до наранявания.

Въпреки че все още има много дискусии относно босите обувки, едно нещо не може да се оспори: не сте родени с обувки на краката си!

Д-р Рей Маккланахан от www.correcttoes.com заявява (вижте статията, посочена по-горе), че стандартните обувки, с повдигната пета, заострени в областта за пръстите държат крака в позиция, която ограничава притока на кръв и увеличава напрежението върху мускулите в долната част на стъпалото, което може да доведе до плантарен фасциит. Обратно, широката обувка в частта на пръстите, с гъвкава и равна подметка може да помогне за укрепване на краката и да им позволи да функционират естествено, както е предвидено на физиологично ниво.



Основната концепция, към която повечето ортопеди насочват е след като болката се повлияе от медикаментозната терапия на плантарния фасциит , трябва да направите нещо за основната ПРИЧИНА за болката, в противен случай ще лекувате ЕФЕКТИТЕ завинаги!

Поради това ако се притеснявате от болки в краката или изпитвате вече такива, преминаването към минималистични / боси обувки може да помогне за укрепване на стъпалата и прасците, да оставите пръстите си да се разтегнат и да имат място за “игра” и да ви постави отново във връзка с автентичното чувство за движение, с което сте родени: всичко това е възможно с босите обувки!

В заключение, въпреки че не сме лекари, ние сме СУПЕР ентусиазирани да помагаме на хората да подобрят качеството на живота си от пръстите на краката нагоре! Ако можем да помогнем на някой да намери облекчение от болката в краката с помощта на босите обувки или да помогнем за образоването на хората за ползите за здравето на краката от минималистичните обувки, тогава ще се сме доволни от себе си! Благодаря ви, че прочетохте за връзката между минималистичните обувки с широки пръсти и плантарния фасциит. Надяваме се, че сте научили нещо! До нови срещи !!!

Боси обувки Barefootyshoes