Боси Обувки : Полезни ли са за децата ?

Не е нужно да сте учен, за да знаете, че от раждането бебетата предпочитат да са боси. Опитвали ли сте някога да сложите чифт малки обувки на деветмесечно дете? Нелепо. Дори неустоимите за нас шарени малки детски обувки са истински кошмар за новородените , които се опитват да ги изтръгнат в момента в който биват поставени на крачетата им.

Американската академия по педиатрия препоръчва за първата година да се носят обувки с мека подметка, които не се плъзгат и имат достатъчно покритие, за да предпазят краката, без да пречат на ходенето.


Още през далечната 1991 г., много преди босите крака да станат модерни, статия в списание Pediatrics заключи, че „оптималното развитие на стъпалото се случва в среда на бос крак“ и „твърдите и компресиращи обувки могат да причинят деформация, слабост и загуба на подвижност“.

Като дете израснах ходейки бос. Семейството ми прекарваше цялото лято в нашата вила в полите на Родопите и никога не носехме обувки. Един от най-ранните ми спомени е как седях на входните стълби в банския си костюм, докато майка ми се опитваше да извади трънче от палеца на крака ми с шевна игла. Тя също никога не носеше обувки, а краката й бяха здрави и загорели — върховният идеал за мода 🙂 . Исках крака като нейните.

Затова когато пораснах и станах родител , ми се стори естествено заедно с детето ми да преминем на боси обувки. За себе си нося боси сандали през цялото лято в продължение на 2 години и бих могла да кажа с увереност , че се чувствам много по-бърза , силна и изправена докато се движа.

Въпреки че съм изцяло в подкрепа на босите обувки и босото ходене е важно да уточня , че за новородени и деца , съм изключително скептична към минималистичните обувки. Идеята да поставя крачето на детето ми в микроскопични 5 пръстови обувки без никаква изолираща подметка е прекалено авантюристично дори и за мен. Нека говорим пак след 5 години.

боси обувки

Босите обувки от друга страна , подобно на боси обувки Tikki , укрепват техниката за здравословно ходене, с която децата се раждат: а именно, стъпването на земята първо на пръсти, а не на пети. Гледайте видео с тичане на малко дете и ще видите, че правят това естествено. Едва когато започнем да носим по-тежки обувки с дебели подметки, ние се препрограмираме да ходим по различен начин; Стъпването на петата е свързано с болки в коленете, бедрото и долната част на гърба.

„Стъпването на пети променя целия ъгъл на тялото и начина, по който тялото приема силата“

казва Марк Еспозито, невромускулен терапевт и ултра бегач, който работи с Camp Marafiki, група от елитни кенийски бегачи в Санта Фе. „Ако ме видите да слагам дебела ръкавица на ръката на детето, която ограничава движението на ръката му дори с 10 процента, ще ме помислите за луд. За краката важи същото правило и постепенно това все повече се превръща в част от нашето осъзнаване.
Ако можем да направим това сега за нашите деца, ще можем да погледнем назад след 20 години и да знаем, че сме им помогнали да ходят по начина, по който са родени.”

Tikki установи, че при деца на възраст 7-11 години, които са носели боси обувки в продължение на два месеца, показват до 36 процента подобрение в силата на краката и обхвата на движение.

Но истинският въпрос е, ако можем да насърчим децата да ходят естествено, по начина, по който вече знаят как да го правят, и да се чувстват силни и заземени в телата си и свободни в краката си, защо не и ние?