Защо е полезно бебетата да ходят боси ?

Педиатрите и психомоторните терапевти стигат до едно и също заключение: ходенето бос е полезно за бебето. Но като родители е трудно да не се притеснявате, че бебето ще настине или ще се нарани. Дори с добро отопление в домашни условия , прохладата на пода се запазва , излагането на долната част на стъпалото на околните материали – ламинат , препарати за почистване , килими също е елемент който трябва да се вземе под внимание.
Бихте искали да разберете ползите за бебето от ходенето боси. Причините за препоръките на специалистите са различни, но всички са еднакво важни. Основното предизвикателството остава физическото и психомоторното развитие на вашето дете.

Ходенето боси развива сетивните умения на бебето

Ходенето бос стимулира сетивата. Бебето открива различни текстури. Цялата тази информация допринася за неговото пробуждане и подтиква способността му да се адаптира. С всяка стъпка усещането, приятно или не, е налице. Кракът стъпва на земята и постепенно свързва усещането със самото ходене. Така бебето развива една причинно-следствената връзка между усещането за стъпване върху земята и самия процес на ходене.

Първите му стъпки придават ново познание за гравитацията. С това ново двигателно умение се придобива пълна вертикалност. Всяка стъпка изисква контролирана координация, за да повдигнат и придвижат единия крак напред, след това другия, без да губят равновесие. Без обувки, вроденият рефлекс може да се изразява свободно. Бос, сетивността е по-интензивна, тъй като е по-директна и неограничена. Голотата на стъпалото приканва всеки пръст да се разгъне и да изиграе своята роля. Нервните импулси, връщани от върховете на краката, създават умствените модели, които са от съществено значение за бъдещите двигателни умения на детето. Дори ако се появи леко неприятно усещане, то предизвиква реакция на бебето, привлича зрителното му внимание и подготвя координацията между очите и краката. От вас зависи да гарантирате, че сте подготвили безопасна среда, за да ограничите риска от нараняване. След това го оставете да открие ново измерение в това пространство, изследвано досега в друга поза. На тази възраст развитието на неговата интелигентност върви ръка за ръка с двигателните му умения и преминава през сетивност.

Ходенето бос стимулира чувството му за баланс

Ходенето бос ангажира всички мускули около стъпалото и ги укрепва. След това свода на стъпалото се оформя под този импулс. Кракът намира своята точка на баланс. Мускулно-скелетният баланс се установява естествено, без ограничения или отклонения. Дължината на стъпалата нараства като резултат от ангажираността на мускулите при ходенето.

Затварянето на крака в обувка за ходене може да деформира пръстите. Подметката ограничава адаптивността към терена и размива усещането за опората към земята. Лошо оформеното или деформирано стъпало води до проблеми със стойката, които създават дискомфорт и болка през целия живот. Ефектите се усещат в таза и гръбначния стълб.

С течение на времето последствията могат да придобият много мащаби. Дори остеопатията да подобрява цялостната стойка на тялото, лошите навици, взети от ранно детство, умират трудно. Освен това педиатрите предпочитат да предупреждават родителите и да съветват децата да ходят боси колкото е възможно повече, докато се учат да ходят.

Въпреки това, не винаги е възможно да се предложи безопасно предпазване на крачето на бебето по време на тази деликатна фаза. В общността, както и в семейството, рисковете за малките му крачета се умножават.

Ръчно изработени боси обувки Tikki и Magical shoes

Босите обувки на марките Tikki и Magical shoes са създадени да пресъздадат усещаното от ходенето бос , предпазвайки крачетата на детето от нараняване

Босите обувки не оказват никакво напрежение върху стъпалото. Те са абсолютно гладки в областта на подметката което позволява на краката да се движат сякаш са боси. Напълно плоската обувка поддържа центъра на тежестта върху петите, където сме най-стабилни.  Босите обувки следват формата на крака , те са с голяма кутия в областта на пръстите за да могат пръстите свободно да се развиват , а не да бъдат компресирани.
Краката са гъвкави; обувките също трябва да бъдат. Твърдите обувки не позволяват на сложните мускули на стъпалото да се развиват своята еластичност. Босите обувки позволяват на тези мускули да останат здрави и еластични, като проправят пътя за стабилност през целия живот. Когато обхватът на движение в краката ви не се използва редовно, резултатът е ограничена подвижност, последвана от болка.

Босите обувки са изключително тънки. Способността за балансиране е изключително важно умение за човека и краката ни са ключова част от него. Тънките подметки ви позволяват да поддържате връзка със земята, което ви улеснява да се движите уверено и силно. Дебелите подметки предотвратяват нервните окончания на стъпалото ви да усетят къде се намирате в пространството, което води до небрежно движение.

Ходенето бос ни предоставя по-малко рискове от ходенето с компресиращи обувки. Босите обувки Tikki и Magical shoes представляват алтернатива, призната и възприета от своите създатели: оставя крака да се движи свободно и естествено и го защитава при всичките му приключения.